Hieronder vind je de vragen over biologisch in het schap die de afgelopen periode gesteld zijn in de winkels en natuurlijk de antwoorden. Handig voor een korte kennismaking met biologisch.

1. Hoe weet ik zeker dat de groenten onbespoten zijn?

Onbespoten is eigenlijk niet het juiste woord; maar of zonder chemische bestrijdingsmiddelen is gewerkt, merkt u aan het EKO-keurmerk. Als het op het product staat, kunt u er zeker van zijn dat u een biologisch product in handen heeft. De controle-organisatie Skal garandeert met het uitgeven van het keurmerk, dat er geen chemische middelen bij de teelt zijn gebruikt.

2. Wat is biologische landbouw?

Een landbouwwijze waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en gentechnologie. De biologische veehouder houdt zijn dieren op een diervriendelijkere manier dan de gangbare veehouder. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren.

3. Waarom zijn biologische producten duurder?

De biologische boer houdt meer rekening met het milieu en heeft daardoor vaak te maken met lagere opbrengsten. Daarnaast is biologische landbouw arbeidsintensiever dan gangbare landbouw. Daarom moet u iets meer betalen voor de biologische producten.

4. Waarom kan ik hier niet meer biologische producten kopen?

De biologische landbouw is een kleine, maar wel sterk groeiende sector. Het is praktisch nog niet haalbaar om van alle producten een EKO variant aan te bieden. Dat zal waarschijnlijk in de nabije toekomst veranderen.

5. Zijn biologische producten gezonder dan gangbare producten?

Nee, het is niet bewezen dat biologische producten beter zijn voor de gezondheid. Biologische producten bevatten geen residuen van chemische bestrijdingsmiddelen. Wel zijn biologische producten beter voor het milieu.

6. Is de voedselveiligheid van biologische producten groter?

Biologisch voedsel moet net zo veilig zijn als gangbaar voedsel. Bij biologische producten wordt meer aandacht besteed aan het milieu.

7. Is EKO hetzelfde als reform?

Nee, reformproducten kunnen biologisch zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Als het om biologisch gaat, dan staat er ook het EKO-keurmerk bij. In principe betekent reform, dat deze producten zo min mogelijk bewerkt zijn en dat zij geen chemische toevoegingen bevatten. Denkt u aan zilvervliesrijst en volkoren producten.

8. Is er verschil tussen biologische producten en EKO-producten?

Nee, daar is geen verschil tussen. Internationaal worden verschillende woorden gebruikt om hetzelfde aan te duiden. Organic, ecologisch en biologisch is precies hetzelfde.

9. Waarom zijn biologische producten vaak voorverpakt?

Om voor 100% te kunnen garanderen dat u daadwerkelijk biologische producten koopt, worden ze voorverpakt. Deze verpakkingen zijn zo veel mogelijk van milieuvriendelijk materiaal gemaakt.

10. Wat is het verschil tussen biologische en scharrelproducten?

Scharrelproducten zijn niet automatisch biologisch. De overeenkomsten tussen scharrelproducten en biologische producten zijn wel heel groot. Scharrelvlees wordt ook diervriendelijk geproduceerd. De dieren krijgen speciaal scharrelvoer, maar dit is niet op biologische wijze geteeld. Tevens is het preventief toedienen van geneesmiddelen en groeibevorderaars ten strengste verboden.

11. Wat is het verschil tussen biologische en gangbare producten?

Bij de teelt van biologische producten is er geen gebruik gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en gentechnologie. De biologische veehouder houdt zijn dieren op een diervriendelijke manier en voert ze ook biologisch voer, dat vaak zelf door de boer geteeld is. Hierbij mogen medicijnen niet preventief aan het voer worden toegevoegd.

12. Is er een verschil tussen de bereiding, het invriezen en de houdbaarheid van biologische
producten of de gangbare producten?

Nee, u kunt de biologische producten op dezelfde manier bereiden als de gangbare producten. In principe is het gewoon hetzelfde product als het gangbare product.

13. Zijn biologische producten koemelkeiwit- en gluten-vrij?

Nee, indien dezelfde gangbare producten koemelkeiwit- en gluten bevatten, zijn deze ook in de biologische producten aan te treffen.

14. Bevatten bepaalde producten ook GMO, suiker, lactose, etc, etc.

Nee, biologische producten zijn puur en bevatten dus ook geen toegevoegde genetisch gemodificeerde ingrediënten.

15. Waarom zit biologische zuivel niet in statiegeldflessen?

Omdat het marktaandeel van biologisch nog klein is, zodat het niet rendabel is om hiervoor statiegeldflessen te maken. Als er meer biologische producten op de markt komen, wordt het wellicht mogelijk.

16. Is de smaak van biologische producten anders?

Soms kan de smaak van een product echter zijn doordat de producten meer tijd hebben om te volgroeien.

17. Is Max Havelaar ook EKO?

Niet automatisch. Het Max Havelaar merk staat op producten waarbij de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Max Havelaar is er onder andere voor bananen, koffie en cacao. Vaak komen de producten uit kleine cooperaties, waar zorgvuldiger omgegaan wordt met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Als u zeker wilt weten dat u biologische Max Havelaar producten koopt, moet u letten op het zwart-witte EKO-keurmerk

18. Hoe kan ik biologische producten herkennen?

De biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk of het Demeterkeurmerk.